Monday, 6 February 2012

Best quotes .

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh . . :)

Hay guys ! mcm mana hari anda hari ni? happy atau sedih ? aq sedih . sebab cuti nak habis dah. huu ~ ~ esok aq balik sana. line at sana . . err malas nak cerita betapa slow nya line dekat situ. -.-'  kay back to my topic , selain online fb , twit sana sini , termasuk BLOGING (junior) , aq suka sangat3 kumpul best2 quotes time2 bosan  . kalau boleh nak wat 1 muzium khas untuk quotes collection yg aq da kumpul2. haha . meh sini aq bagi korang tengok most of de best quotes yg menarik minat aq : :


















kay aq rasa cukup kot sebelum korang buat muka ngantuk korang baca blog aq yg ta seberapa ni. T^T
' mybe my blog wasn't good enough now but i will try to make it much better sooner '  :)  
see ya guys ! 

Assalamualaikum . .  :)


Sunday, 5 February 2012

Monkey Love

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh . . :)

hey guys ! sihat ? seems like valentine is coming soon , i wanna talk about love . OPS ! sorry . bagi muslim kita diHARAM kan meraikan valentine.So , in blog this time aq nak cerita sikit pasal     Monkey Love ( cinta monyet )  . Surely semua orang ada perasaan cinta kan , pernah sukakan seseorang dan tak pernah terlepas dari zaman ' cinta monyet ' espeacially teens , right ? haha haku pun pernah lerr. tapi cinta tak berbalas sebab aq malu . itu lah orang kata kalau tak luah macam mana orang yg kita suka tu nak tau kan ? tapi papehal pun benda dah lepas . :']


Memandangkan umur aq dah melangkau ke alam kematangan , jadi aq dah boleh fikir secara matang tentang cinta ni. *ceh yelah tu. haha. pada pendapat aq cinta ni maksud dia sangat meluas . Contoh : cinta kepada Allah , Rasul , family , alam , guru2 , rakan and sebagainya . Memang dulu aq rasa cemburu sangat bila tengok kawan2 ada boyfriend . aq pun nak gak . XD


camni an? and then tak lama lepas tu . . . 

BUT ALWAYS REMEMBER THIS : : 



tapi bila duduk sorang2 teringat balik ceramah , motivasi yg pernah aq pergi  , aq rasa ber'couple' di usia muda ni sangat merugikan . back to my topic , monkey love ni sebenar nya melalai kan remaja sebab sepatutnya masa banyak diluangkan untuk belajar tapi bila kita tengok remaja2 yg bercinta ni diorang spent their time more in her / his boyfriend / girlfriend . sekarang ni bukan umur belas2 saja yg bercinta , even baru darjah 5 6 pun dah pandai bercinta sekarang . nak2 lagi dengan adanya teknologi2 canggih mcm handphone & laman2 sosial yg tumbuh melata sekarang ni kan. tapi pada aq , pasangan yg bercinta (belum kahwin )  tapi tak membawa ke arah kemaksiatan & mendapat restu dripada keluarga , tak pa kot. as long as diorang ikut cara islam . belajar sama sama (berkongsi ilmu Allah ) ,tutup aurat masing2 , kalau keluar bawa kawan kawan yang lain supaya tiada 'yg ketiga' , saling ingat- mengingati dan sebagainya . 

Kalau nak diikutkan pendapat aq , sekarang ni aq lebih percaya pada konsep  'bercinta selepas kahwin' . Jadi aq da tak berapa minat bercintan cintun . aq hanya serah kan cinta aq pada Allah dan keluargaku . :)
Jodoh maut ketentuan Allah dan memang betul sebagai manusia kita perlu berusaha mencari jodoh tu tapi bagi kaum hawa adalah lebih baik menunggu jodoh itu datang sebab Allah dah tetap kan siapa jodoh kita. 


            Dalam topik ni kita boleh selitkan sedikit tentang ' kahwin di usia muda ' . haha korang mesti tengah tersenyum sorang2 kan sekarang. yes aq pun sama senyum sorang2 masa aq baca blog siapa tah pasal kahwin muda . XD  hati ni rasa berkobar2 je nak tau apa isi kandungan disebalik tajuk yg menarik tu. Zaman sekarang ramai yang memandang serong pada pasangan kahwin muda . Pelbagai spekulasi negative yg bermain di minda diorang . sama mcm aq gak mula mula . tapi lepas baca blog tu aq boleh berfikir secara jernih kenapa ada pasangan yg berkahwin awal. kahwin di usia muda sebenarnya digalakkan menurut islam . Banyak juga kelebihan kahwin usia muda. contohnya mengelakkan maksiat , menambah umat2 islam , mengurangkan stress. erm kalau tak silap aq, aq pernah terbaca di blog peratus stress orang bujang lebih tinggi drpda orang yg sudah berkahwin. nah . hal ini kerana , orang yg da berkahwin  ada pasangan halal yg boleh membantu dia apabila sewaktu berada dalam kesusahan @ kesulitan  berbanding hidup bujang . hmm ada byk lagi info pasal kahwin muda ni. tapi aq tak ingat aq singgah blog siapa masa tu. kalau aq ingat aq da bg da korang link nya . :'(  Tapi papehal pun aq rasa korang da tau kan sedikit sebanyak tentang cinta . 

Kay lah aq rasa mybe setakat ni je kot. adik aq da 4 5 kali keluar masuk keluar masuk bilik aq tanya 'dah boleh pinjam ke belum? '  # dia nak pinjam netbook aq -.-' k tata guys ! 

Assalamualaikum . . :)


Auburn - Perfect Two.mp3

Auburn - Perfect Two.mp3. muat turun: Auburn - Perfect Two.mp3


 LOVE this song ! :D

Selamanya-Harimau Malaya


jom join aq nyanyi lagu nih ! :D


Saturday, 4 February 2012

Lirik Count On Me - Bruno Mars





If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I’ll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can’t see
I’ll be the light to guide you

Find out what we’re made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I’ll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you’ll be there ’cause that’s what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can’t fall asleep
I’ll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we’re made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I’ll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you’ll be there ’cause that’s what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You’ll always have my shoulder when you cry
I’ll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I’ll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you’ll be there ’cause that’s what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me ’cause I can count on you

Maulidurrasul & BBQ

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh . .  :]

Hai guys ! how was your days.? harap berjalan dengan baik. InsyaAllah . cuti 5 hari ni aq rasa mcm tak cuti actually. tak CUKUP holiday! bila lah nak cuti sem. T^T assignment melambak . bila ngadap netbook comel aq ni semangat je muka. tak makan pun tak pe ! :D  tapi bila ngadap kerja yang lecturer bagi ...


mula la muka ni nak pandang dinding lah , tingkap lah , langsir lah , *focus at benda lain. last2 membuta . -.-'

okay first of all aq nak ucap kan SALAM MAULIDURRASUL to all muslims ^^  . kalau nak dihuraikan 1 per 1 memang tak cukup ruang blog ni nak taip pengorbanan Baginda (Nabi Muhammad s.a.w ) . tapi apa yang pentingnya aq sangat mengagumi Baginda . dari segi ketaatan  & kepatuhan baginda kpd Allah , cara baginda melindungi family2 baginda , kepintaran dlm menyelesaikan segala masalah, cara hidup baginda , senang kata segalanya lah tentang baginda . :D  bila dengar cikgu , ustazah , lecturer cerita tentang kisah baginda , terdetik pulak at hati aq nak menemui baginda *kekasih Allah. :)   
Dan kita sepatutnya mengikuti langkah2 baginda dlm meniti ranjau hidup kita yang sememang nya tak pernah lepas dari liku liku yang terkadang menghilang kan tahap kesabaran kita. eh apa aq merepek niy. haha . korang pening ea? aq pun pening. tapi aq harap korang dapat faham sikit2 tentang apa yg aq cuba nak sampai kan ni ya .

Malam tadi family aq buat BBQ . . jangan jeles ~ hoho . memang kecoh ! sebab combine dengan jiran2 semua . modal sharing2 . tapi aq memang tak tolong ah. oh ada ada ! aq tolong makan XD  and jadi camera girl . event ni dibuat sebenar nya untuk menyambut anak anak semua balik masa cuti ni. jai kata .(mak aq ). meh sini aq tunjuk sikit suasana mlm td yer : : 


satay ayam + daging  + ikan caru + ikan pari + ayam 


qoyein , iza , mak ina (mak sedara iza) & along menjamu juadah BBQ * berapa jam tah diorang duduk situ tak gerak gerak . haha . 



ayahanda ku ~ *mood beliau sangat baik malam tadi. hoho ..
# satay paling cepat licin malam tadi -.-' 


ni baru half , belum full lagi . semua family ada . :D


uisshh lecur aq tgk ni semua . nasib baik boleh cover air liur ni  " bila la boleh makan ni ? " -.-
hahah ! 


angah & abang Cham (abg ipar ) #penat aq suruh dia peace . 


i love satay <3


haha comel ken. reza nama dia ( beja ) . aq tak tau lah budak ni ketawa paksa ke hape tapi yang pasti nya si baju merah ni bukan ibu dia . =.='





tengok ! tak cukup kipas . DULANG diguna utk hidup kan api . XD



huhu aq suka aq suka ! blueberry cake  . kek ni pun ada gak malam tadi untuk menambah keceriaan di muka budak2 kecik .*orang tua pun boleh ceria bila tengok kek ni. -.-  ops ! bukan aq yg beli tapi kawan yg bagi . budak ni : : 


haha . icam . my bff . dia tak dapat join mlm tadi sebab . . aq terlupa nak bagitau dia . hahaha sory geng . next time awk la orang 1st sy bgtau . hoho. thnks for de cake kawan :) 


si pok (baju hitam ) ni pun join utk memeriahkan event malam tadi. haha . pukul 10 lebih baru balik rumah .(palong ) . 12 malam baru sampai rumah dia. aq da membuta da masa tu -.-'  tp alhamdulilah dia ngn member dia  sampai dgn selamat kat rumah dia . 


Aq tak ingat habis pukul berapa . mybe pukul 12 lebih kot.  wilawei assignment aq melambak seh . hadui cuti da tinggal bape hari je lagi. :'(  kan best kalau cuti lama , then dapat pergi santai with my family tepi pantai mcm ni . .


serunut weeiiii ~ ~ ~  ^ o ^



haihh kan best kalau ada orang yang boleh bawa aq ke situ . -.-'
kay lah aq rasa mybe sampai sini je kot apa yang ingin aq kongsi kan dengan korang . oh lupa nak bgtau . bagi orang islam , kita tidak boleh guna perkataan 'bye' sebab maksud nya 'celaka lah kamu ' . so , renung2 kan lah ya. take care guys . c ya .

" If you wanna do something , you'll find many ways , if you don't , you'll give a thousand of excuses " 
# i love this quote . :)

Assalamualaikum   :)




SMART SHOES !! :D

Thursday, 2 February 2012

My Blood

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh. :)

HAHA. aq tau korang mesti tertanya- tanya dengan title aq tu ken. aq just wanna show u guys lil' bit psal family aq jek. jangan lah gabah sangat..hoho. okay lupa.Selamat sejahtera , salam 1 Malaysia peeps ! :D how are u guys ? hope pink of health <3 aq tak bape nk sihat . batuk2 sikit :'(  hmm . . before this aq tak pernah tunjuk pun gambar family aq kan? So , kali ni aq nak tunjuk picca my family --->


nah ! ada macam kumpulan nasyid al - jawaher tak? kay aq tau korang tak tau kan group mana tuh. aq pun tatau. -.-'  mak yg sebut. aq introduce sorang2 eh. . 1st dari kiri , abg aq ( erol @ baung ), angah ( mizi vs saril ), ayahandaku (hassim talib ),adik lelaki (akim @manja ) & adik lelaki ( pijun @ piyol ) . okay team hawa pulak , from left uda (ecah ), adik pmpuan ( kinah ), along (bedah @siti @ su [sulidah] ), me (tima ^^) and de last one my BONDA (zainab arbi) .ehhh . . ada lagi. . tukang ambil gambar ni pulak abg aq (iwan) .
  
2 kakak  + 3 abang  + 2 adik lelaki + sorang adik pmpuan + me + ayah bonda =  11
 # kay da boleh buat team futsal. :D
Ni picca masa raya tahun bila tah aq lupa lah. haha . tak cukup lagi sorang uh actually. dia yg jd photographer nya. sebab tu dia takda dlm gambar. ada lagi . ada lagi. jangan sedih. haha . .


Family sebelah mak aku .
 time nak snap lee . . pa cik aku ada call. -.-' tapi bila tengok banyak kali nampak smart pulak pic ni . sebab tuh aq edit. Picca ni nampak family ni happy sangat2 :)


ihihi . . saje je kasi korang tengok adik aq yg sorang ni. bkn sebab aq sayang dia sorang tp sebab dia ni pendiam . cakap pun mulut mcm nak tak nak je bukak mulut. jadi aq panggil dia manja. *walaupun dia menyampah dgn nick name uh. huahuahua ! nampak tak ketinggian aq di situ ? kay aq pasti korang dah nampak. -.-' 

Sebenarnya ada banyak lagi pasal family aq yg aq nk tunjuk kat korang. tapi disebabkan muka korang mcm da nak tido sambil keluar air liur tuh , jadi aq nk stop dulu Y . Y   *aq pasang camera kecik tau utk tgk muka korang2 yg tgah baca blog aq. haaa..
haha tade lah. mana mungkin kan. aq ada banyak keje lagi niy . tak mungkin cuti takda assignment -.-'  
( Booo. . tipu2 takda asgmnt ) \=o=/

# mood : cuti thaipusam & maulidurrasul  ( 5 hari macam 5 minit semasa berada di rumah )
=__________________="

cekidaut. assalamualaikum . :)


Happy New Year !

Assalamualaikum warah matullah hiwabarokatuh . :)


First of all aku nak minta maaf sebab guna perkataan 'salam' dlm 1st blog aku . Actually muslim tak boleh guna salam sebagai ganti assalamualaikum sebab makna dia da lain. Kalau korang semua nak ringkas juga, boleh guna ' as salam ' . :)  


    Ya.. sekarang da masuk tahun baru 2012 kan? Happy New Year guys !! * even da masuk bulan 2 dah ni .  -.-'  hope azam korang baru tahun ni better dari tahun2 yang sebelum ni. :D
Hmm apa ya aku nak bebel kali ni? i thought i've many of ideas nak tulis dekat sini tadi. tapi sekarang dah lupa. haha . okay we'll start with intro my new friends . check this out :



Ha.. todheaaa.. amacam ? cun tak ? eheh . ni la classmate aku kat uitm segamat sekarang ni. Gambar ni act gambar kelas . kalau tak memang tak lah diorang ni kumpul ramai2 macam ni. ngeh!  walaupun dah ada kwn baru tapi tak semesti nya aq akan lupakan kawan lama beb . meh sini aq bagi korang tengok my bff yea. ::

 ada lagi jangan risau..

eh ada lagi la.. jangan lah wat muka ngantuk korang uh. T^T

  ha .Ni la kawan2 baik aq masa sekolah dulu. Aq rindu gila kat korang wei..  
Aq harap kita dapat hang out mcm dulu :') miss u guys !!

Kay aq rasa sampai sini dulu lah kot aq bebel. Thanks sebab lapang kan masa korang utk baca blog aq yg tak seberapa ni. ehehe. ^^ k tata . 


Assalamualaikum. <3