Sunday, 5 February 2012

Monkey Love

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh . . :)

hey guys ! sihat ? seems like valentine is coming soon , i wanna talk about love . OPS ! sorry . bagi muslim kita diHARAM kan meraikan valentine.So , in blog this time aq nak cerita sikit pasal     Monkey Love ( cinta monyet )  . Surely semua orang ada perasaan cinta kan , pernah sukakan seseorang dan tak pernah terlepas dari zaman ' cinta monyet ' espeacially teens , right ? haha haku pun pernah lerr. tapi cinta tak berbalas sebab aq malu . itu lah orang kata kalau tak luah macam mana orang yg kita suka tu nak tau kan ? tapi papehal pun benda dah lepas . :']


Memandangkan umur aq dah melangkau ke alam kematangan , jadi aq dah boleh fikir secara matang tentang cinta ni. *ceh yelah tu. haha. pada pendapat aq cinta ni maksud dia sangat meluas . Contoh : cinta kepada Allah , Rasul , family , alam , guru2 , rakan and sebagainya . Memang dulu aq rasa cemburu sangat bila tengok kawan2 ada boyfriend . aq pun nak gak . XD


camni an? and then tak lama lepas tu . . . 

BUT ALWAYS REMEMBER THIS : : 



tapi bila duduk sorang2 teringat balik ceramah , motivasi yg pernah aq pergi  , aq rasa ber'couple' di usia muda ni sangat merugikan . back to my topic , monkey love ni sebenar nya melalai kan remaja sebab sepatutnya masa banyak diluangkan untuk belajar tapi bila kita tengok remaja2 yg bercinta ni diorang spent their time more in her / his boyfriend / girlfriend . sekarang ni bukan umur belas2 saja yg bercinta , even baru darjah 5 6 pun dah pandai bercinta sekarang . nak2 lagi dengan adanya teknologi2 canggih mcm handphone & laman2 sosial yg tumbuh melata sekarang ni kan. tapi pada aq , pasangan yg bercinta (belum kahwin )  tapi tak membawa ke arah kemaksiatan & mendapat restu dripada keluarga , tak pa kot. as long as diorang ikut cara islam . belajar sama sama (berkongsi ilmu Allah ) ,tutup aurat masing2 , kalau keluar bawa kawan kawan yang lain supaya tiada 'yg ketiga' , saling ingat- mengingati dan sebagainya . 

Kalau nak diikutkan pendapat aq , sekarang ni aq lebih percaya pada konsep  'bercinta selepas kahwin' . Jadi aq da tak berapa minat bercintan cintun . aq hanya serah kan cinta aq pada Allah dan keluargaku . :)
Jodoh maut ketentuan Allah dan memang betul sebagai manusia kita perlu berusaha mencari jodoh tu tapi bagi kaum hawa adalah lebih baik menunggu jodoh itu datang sebab Allah dah tetap kan siapa jodoh kita. 


            Dalam topik ni kita boleh selitkan sedikit tentang ' kahwin di usia muda ' . haha korang mesti tengah tersenyum sorang2 kan sekarang. yes aq pun sama senyum sorang2 masa aq baca blog siapa tah pasal kahwin muda . XD  hati ni rasa berkobar2 je nak tau apa isi kandungan disebalik tajuk yg menarik tu. Zaman sekarang ramai yang memandang serong pada pasangan kahwin muda . Pelbagai spekulasi negative yg bermain di minda diorang . sama mcm aq gak mula mula . tapi lepas baca blog tu aq boleh berfikir secara jernih kenapa ada pasangan yg berkahwin awal. kahwin di usia muda sebenarnya digalakkan menurut islam . Banyak juga kelebihan kahwin usia muda. contohnya mengelakkan maksiat , menambah umat2 islam , mengurangkan stress. erm kalau tak silap aq, aq pernah terbaca di blog peratus stress orang bujang lebih tinggi drpda orang yg sudah berkahwin. nah . hal ini kerana , orang yg da berkahwin  ada pasangan halal yg boleh membantu dia apabila sewaktu berada dalam kesusahan @ kesulitan  berbanding hidup bujang . hmm ada byk lagi info pasal kahwin muda ni. tapi aq tak ingat aq singgah blog siapa masa tu. kalau aq ingat aq da bg da korang link nya . :'(  Tapi papehal pun aq rasa korang da tau kan sedikit sebanyak tentang cinta . 

Kay lah aq rasa mybe setakat ni je kot. adik aq da 4 5 kali keluar masuk keluar masuk bilik aq tanya 'dah boleh pinjam ke belum? '  # dia nak pinjam netbook aq -.-' k tata guys ! 

Assalamualaikum . . :)


No comments:

Post a Comment