Tuesday, 15 May 2012

hari cikgu sedunia

 

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh 

hay awak.sihat? kalau tak sihat gi la makan ubat. kalau tanak makan kau punya pasal la. haha. tade lah. kesihatan penting tau .tak kira tua muda semua golongan kena jaga. nak2 lagi zaman skg ni , tak semua orang tua je yang mati dulu. yg mati muda pun ramai. haa . takut an takut an. so jaga lah kesihatan yg Allah dah bg cukup baik kat kita semua ni. okay okay . baca title aq pun korang dah tau an. hari ni adalah merupakan hari guru sedunia and every year students akan meraikan nya. even ex student pun ada . pada pendapat aq event ni adalah untuk menghargai jasa jasa guru .memang biasa nya pelajar/ murid akan beri hadiah pada guru guru masing masing sebagai tanda membalas jasa tapi pada guru guru, kejayaan dan ucapan saja dah bererti buat diorang. tengok kita berjaya. bila dah berjaya tu tak sombong. hati diorang(guru) akan rasa bangga kalau ada student yg macam tu. 

Mybe ada sesetengah guru yang agak memboringkan. cam bagi banyak keje skola . . .

*its kinda boring bila kita buat kerja sekola tapi tak dapat dapat jawapan nya. banyak pulak tu. bila tak buat , tiru sebab cikgu mara kalau tak siapkan kerja yg dia bagi. bila dah hantar cikgu dapat kesan pulak kita meniru. dahh kene denda.pe lah nasib. . then ada pulak cikgu yang suka membebel atau marah marah without reason. bayangkan lah kalau kita da semangat nih nak belajar topik baru , pastu cikgu masuk ngan muka macam nak makan orang , marah marah dalam kelas padahal budak budak kelas tu tade buat apa apa kes pun.tak memasal tercengang kene marah. rupanya cikgu tu baru habis kelas yang student nye penuh ngn masalah disiplin. kelas lain yg buat hal , kelas lain pulak kene tempias. 

lain pulak ngan cite nya yang cikgu suka ajar lari dari topik yg patut dia ajar. haa ni kelas aq pernah kene. masa skolah menengah dulu aq ada blajar add mat . aq memang dari kecit suka mat. tibe je masa cikgu tu masuk, aq dah betul betul semangat nak belajar add mat ni sebab nak masuk topik baru. memandangkan dia cikgu baru so mula mula dia cite la skit sikit pasal diri dia then makin lama aq tgk makin seronok pulak si cikgu ni bercerite pasal kisah hidup kat kitorang. eh eh cikgu ni dah kenapa. masa dah nak habis dah ni . aq kata dlm hati. dak2 lain yang cina india dah buat hal masing2 dah. aq ni yang dok nunggu bila dia nak start aja. sampai habis kelas dia pun kelua (die kluar awal) . aq tak tau lah die disuruh pihak atasan bercerite psal hidup dia smpai 1 jam (hbis waktu blajar) atau pun tu memang hobi die sebab boleh dikatakan setiap kelas dia akan cerita pasal diri dia. aq da makin boring. tapi bila da nak dekat exam , aq ni konon nye bertungkus lumus le nak blaja sebab byk main dlm klas. aq pegi la tuisyen sekolah tu (wajib sebenarnye) . haha ni paling aq tak boleh lupa. masa tu tuisyen add mat. mula mula ckgu masuk then tulis soalan melambak2 kat whiteboard. tengah ckgu tu cite kat budak lain pasal hidup die , aq ni try la satu satu buat. buat punya buat aq dah stuck kat soalan yg dah nak akhir2 tu. susa gila.aq tanya kat dia. dia try try pun stuck jugak. dandan lah time die tak dapat tu jugek ler dia kata kelas habis ! padahal ada lagi dlm setengah jam baru habis masa.  peh aq lagi tensen bila dia kata sambung esok. tapi tak buat gak. haih. rata rata budak cina dlm klas aq amik tusyen add mat kat luar sbb diorg kata ckgu ajar dlm klas diorg tak paham. macam macam ragam ada. tapi ragam pelajar lebih byk dari cikgu sbb pelajar lbih rmai dri guru. memang lah byk. haha. 

Tapi papehal pun. kita sbg plajar tak tahu pun yang guru2 ni bertungkus lumus bersengkang mata buat soalan utk pljar dia belajar smpai faham. kadang kadang ada jugak plajar yg bebal otak die tak paham paham bila diajar. kne ajar byk kali baru paham.tanda paper exam plajar yg dia tulis sampai boleh buat cikgu tu tensen. tu belum masuk lagi yg cikgu sanggup dtg jauh2 buat tuisyen free kat skola tapi cume seketul dua je yg dtg drpd 40 org student dia.semua ckgu tu korban kan. masa, duit , tenaga. tapi plajar tak pernah terfikir semua tu. bila nak tambah markah je baru terhegeh2 jumpa ckgu .itupun utk exam besar je cam akhir tahun tapi kalau stakat ujian bulanan tu jgn harap lah . haha tak guna punya murid -.-' Dengan ini sy ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU PADA SEMUA GURU DALAM DUNIA NI. tanpa mu guru saya takkan dapat kejayaan seperti yg sy ingin kan. TERIMA KASIH CIKGU !! 


Assalamualaikum :)



No comments:

Post a Comment