Monday, 7 May 2012

1st time !




Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh :)

eheee . . aq happy gile time mama ipat kasi ipat tidur 1 malam kat umah aq ni. yelaa dah lama kan tak jaga si budak kecit ni. skg dah pandai jalan dah. tgah belajar bercakap pulak skg ni. asyik papa papa . . mulut kecit ajew. geram gila aq tgk. petang sabtu tu amik dia kat bukit siput ( rumah baru dia ) . malam tu pukul 11 lebih iwan pulak kebetulan balik rumah sini. untuk pengetahuan korang iwan tu buah hati si ipat. kalau ada iwan, orang lain semua dia tak heran. kalau iwan tade , die okey je ngan sume orang . memilih kan si budak kecit ni? baru dia nak terlelap , iwan dah balik kacau dia, then main main sampai pukul 1 aq tengok ipat tak tidur lg. yg lain lain ( uda , along , pijun , kina, iwan , mak ayah ) pun sama dah berdengkur dulu sebelum ipat. ni bukan diorang yg jaga ipat tapi ipat yg jaga diorg. haih . --'  aq dukung dia, aq dodoikan dia. tak lama lepas tuh die baru lah terlelap. dada die sempit kalau baring. mama dia kata ipat ada semput (sesak nafas ) . ha atas ni pic ipat masa dia da terlelap . :)

Esok pagi nya ipat yg bangun dulu sebelum semua orang mybe sebab ayah bgn solat , ada cahaya lampu sikit , tu yg dia terjaga tu. dia dah bgn , agaknya dia pegi kejut kan semua orang yg tengah tidur. almaklum lah baru " dapat kaki " (mak aq kata ) . siang ahad tu rumah cik wan , jiran sebelah rumah aq ni ada yasin. so kitorang gilir gilir jaga ipat . kadang kadang bawa sekali ipat gi umah cik wan. biar dia seronok main main dgn ayep ( 'makwe' iwan ) & budak budak kecit kat situ. pastu tengok macam si ipat tu dah ngantuk , aq g tidur kan dia kat dlm bilik aq lepas bg susu. dia tertidur lama . sambil tu aq ngan akak aq (uda ) gi dapur buat kuih melaka untuk yasin rumah cik wan. buat punya buat , tgk asal lah tak timbul timbul pulak buah melaka yg aq dah masukkan tadi? uda tgk gas dah habis ! spoil ~  dah lah semua tade. iwan dah kua gi segamat , pijun ada game takraw kat luar. ayah tak tau gi mana. umatok agak nya. dah aq kata " takpelah uda , kan dah byk tu. kita hantar yang tu aje. yg lain simpan dlm peti sejuk " uda kata sikit lah kuih tu kalau nak bg yasin rumah cik wan. bebel punya bebel , uda kata jum g beli gas kat umah tok naik kete ayah. hah nasib baik kete , kalau moto , aq tak tau lah ke mana aq terbang , tong gas nya pun tah melayang ke mana. dah siap beli gas baru, baru sambung semula buat kuih. sambil sambil tu aq ngan uda g jenguk sekejap sekejap ipat yg tengah tidur dlm bilik tu. bukan apa. risau. . mama dia kata dia pandai turun katil sendiri dah skg ni tapi bahaya kalau kepala turun dulu , tak ke naye nanti anak orang tu. nasib baik ayah ada jaga kan ipat . kitorang (aq along uda ) pegi lah umah cik wan ( niat nak tolong tapi semua da siap ) haha. adik beradik cik wan ngan anak anak dia semua rajin mcm cik wan jugak. so , aq along ngn uda tu cuma kemas skit sikit bila yasin da selesai. yang mak aq si jai tu tak pat dtg sebab ada hal ngan tiens die tu. majlis anugerah.  aq balik aje dri rumah cik wan aq tgk ipat belum bgn lagi. tapi mata dia dah terbukak besar. dia tgah mamai tu aq rasa. aq jerit nama dia kuat kuat baru dia tersentak. terperanjat agak nya. haha. terus nangis . dukung baru diam. main main sampai petang dalam pukul 5 lebih ke 6 cmtu baru hantar ipat balik rumah dia. aq along ngan uda hantar ipat balik. muka ipat blur aje time kitorg babai dia kat pintu pagar. tak cukup tidur lah tu agak nya. THE END OF STORY  :)


Assamualaikum 

No comments:

Post a Comment