Friday, 16 March 2012

Halangan-halangan dihadapi ketika ingin mengulang kaji pelajaran

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh . :)

Hey guys . tengah buat ape? baca buku ea? taya laaa tutup ajew. haha tade la. teruskan baca ya tapi AFTER baca entry aku la. eheh. harini hari jumaat hari yg mulia bersamaan 16 march 2012 , aku nak cite sikit pasal halangan2 masa time2 exam macam ni. *(memandang aq pun masih dalam mood exam) sebelum aku jadi gila sebab stress baca buku , baik aku release tension dengan pkr yg macam aku tengah lakukan skg ni. bloging. HAHA. so aku tanak buang masa , here there is :

Kalau yang duduk asrama/kolej :

1. Penyakit malas (most of students ada penyakit ni.). nak2 lagi lepas makan dan baru bangun tidur. 

2. Pengaruh kawan2. ' weii jum lahh main game ni kejap aq boring ni , teman aq pegi bandar beli barang sikit, jum teman aq tengok tv ,jum itu jum ini , bla bla bla ' . paling taley blah kalau ada member yang pandai hasut .contoh nya : pehhh best gile movie nih!! (guna nada suara yg kuat + tengok movie dlm laptop sambil mata kejap2 jeling2 kawan yg tengah study utk panggil dia join tgk movie skali ) 

3. Bila dah mengadap laman sosial macam fb, twitter, so on.. *for those yg obses dgn mende2 ni sume . mengadap fb 5 jam tanpa gerak pun no hal la bebeh. 

4. 'Jiran2 tetangga'(student bilik @ tingkat lain) menyanyi kuat2 mcm tengah buat show atas stage , ketawa mengilai2 , bergurau dgn rakan2 yg lain smpai bunyi nya mcm laki bini tengah bergaduh. 

5. Tetiba teringat mak ayah kat kampung. *sedihhhh.. nak melayan sedih nya tu makan masa berejam gak

6. Jumpa classmate yg lain. (study group) start 9 am - 12 pm . tapi boleh dikatakan kurang dari 1 jam saja yang betul2 focus study.yang selebih nya korang boleh faham2 sendiri. 

7. kawan baik call . (. . . .  . )

Kalau duduk kat rumah :

1. Line internet sangat laju. boleh faham sendiri kan. . 

2. Family ramai2 duduk ngadap tv dan ketawa kuat2 . 

3. Akak @ abang ajak keluar bandar 

4. Kene jadi 'bibik' kat rumah *mostly perempuan la 

5. Makan makan makan dan makan . dah kenyang tidur

6. Akak ajak buat biskut /manisan ikut resipi baru

7 . Adik / abang / akak dengki lalu lalang banyak kali depan kita masa tengah study sambil menyanyi mcm nyanyi dlm bilik air. 

8. kawan lama/kwn sekampung nak jumpa.

Haaa .. tu dia. dah baca? .betul tak korang akan menghadapi masalah2 mcm ni kalau time2 exam,nak study ? kalau korang tanya aku, memang aku ada hadapi nya every time exam. -.-'  aku bagi tips , kalau korang dah tak dapat nak tahan sangat if roomate @ kawan2 bising smpai ganggu korang study, korang wat camni :  "ahhahahaha best nya ! aq tak paham 1 hape pun aq baca ! " (sambil berdiri dan gelak2 besar) bila kwn korang senyap tgk korang, korang buat muka tak tau pape -.-'  duduk dan terus kan study semula. haha. tapi  papehal pun cara yang paling mudah utk mengelakkan semua ni berlaku , berdoa lah kepada yang Maha Esa supaya dapat bersabar dan mendapat ketenangan jiwa sebelum jadi seperti ini :


 



cekidaut guys. Assalamualaikum .

No comments:

Post a Comment